Smygehuk Vandrarhem & Fyr

English    Deutsch

Se & göra

MÖT TRANORNA på väg mot eller från Hornborgarsjön, det finns mycket att upptäcka för fågelskådaren! Smygehuk är en perfekt utgångspunk för att skåda fågel. Örnriket, Fyledalen, Falsterbo, Bara för att nämna några intressanta fågellokaler som ligger inom en radie av 4 mil. 

Växt- och djurlivet runt udden präglas av den kalkrika marken. På stranden ligger mängder av klappersten, här kan man hitta fossil som är förstenade rester av sjöborrar. I den kalkrika jorden trivs backanis, väddklint och trifft. I rikekärret finns orkidéerna majnyckel och ängsnyckel. Salamander, grodor och paddor kan man höra under vårkvällarna.

LANDSKAPET visar fortfarande spår efter kalkindustrin i form av de gamla kalkugnarna. Bränningen skedde i så kallade kupolugnar för periodisk drift. Sammanlagt var tio ugnar i bruk. Nere vid strandkanten ligger det miljoner år gamla kalkberget i dagen när det är lågvatten.

VANDRA ELLER CYKLA Upptäck de små byarna, lantaffärerna, några bykrogar och vidsträckta rapsfält. Njut av lättcyklade vägar, längs de många småvägarna längs Söderslätt. Här kan du vandra längs strandängar kilometervis! Lättvandrat och vilsamt för själen!

FISKA Ta på fiskebyxorna och dra upp några laxöringar på våren, det pratas om horngädda på försommaren Vi har en liten frys och i källaren ett torkrum. Rensar gör man vid strandkanten.

Smygehuk Båt- och segelklubb ordnar kurser relaterade till båtliv under sommaren.

EVENEMANG I SMYGEHUK MED OMNEJD 2019
Här fyller vi på allt efter att vi får veta vad som är på gång!

KURS I JAZZUKULEE 1 juni. Kurs för såväl nybörjare som mer vana med 20- och 30-talsjazz med Paul Bocciolone Strandberg. Skicka ett mail för mer info boka@smygehukhostel.com

INVIGNING AV SYDLEDEN 2 juni. Musik, utlottningar och annat kul för att uppmärksamma Sydleden

MÅBRA-HELG 14-15 juni En helg med målning i vedic-art och kreativt skrivande. Öppen för alla som är intresserade av att utveckla sina förmågor tillsammans med likasinnade. Skicka ett mail för mer info boka@smygehukhostel.com

SVERIGES SYDLIGASTE ALLSÅNG Kom och sjung med vid hamnen i Smyge! 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augusti. Kl 19-21

MOTORTRÄFFAR För dig som älskar bilar, båtar och motorcyklar. Träffen öppen för hotrods, usabilar, classic cars, mc. Tävlingar och lotteri. Liveband från 17.30 vid varje tillfälle
9 maj, 23 maj, 6 juni, 20 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augusti, 15 augusti, 29 augusti, 12 september kl 17-21

FALSTERBO HORSE SHOW 6-14 Juli

PALMFESTIVALEN Trelleborg 24-25 Aug

VANDRINGENS DAG 14 sept. Vandra längs stranden mot Smygehuk! Ta tåget från Malmö till Trelleborg, buss ut till Gislöv och vandra sedan längs stranden till Smygehuk fyr. En vandring på 8 km. Efter lite vila i fyrvaktarbostaden väntar middag på Hedmans krog i grannbyn. Frukosten är serverad i det gamla Mistlurshuset fr kl 8.